Ревю на "Град от пепел" от Касандра Клеър - книга втора от поредицата "Реликвите на смъртните"



 Добре дошли отново в света на нефилимите! След разкритията в края на „Град от кости” и изчезването на наставника Ходж Старкуедър обстановката край ловците на сенки е по-тревожна от всякога. Джейс е заподозрян в шпионаж и мястото му в Института виси на косъм, а самият той се забърква в неприятности и дори успява да накара силна фигура като Инквизиторката да изгуби доверие в него и да го прати в затвора в Града на тишината. 
Предупреждение за спойлери!
 Физически крехката, но вътрешно силна Клеъри носи огромно бреме на плещите си и на главата й се струпват какви ли не грижи – дъщеря е на безмилостния Валънтайн Моргестърн, който заплашва собствения си народ с унищожение, майка й е отвлечена от него и е в кома, а най-добрият й приятел Саймън се превръща първо в плъх, а после във вампир. Какви ли не метаморфози претърпя това момче – и всичко за сметка на Клеъри. Сега и той е намесен в цялата история по трудния начин и което е още по-лошо, сега се причислява към долноземците, което означава, че автоматично попада под прицела на Валънтайн. 

 Макар и по-блед, любовният триъгълник се заформя и тук – химията между Клеъри и Джейс съществува още от първа книга, а сега влюбеният в Клеъри Саймън очертава третата му страна. Скоро след трансформацията му във вампир двамата с главната героиня решават да прекратят за добро краткотрайната си връзка, след което тя осъзнава, че е влюбена в Джейс и е била, откакто го познава – за неин ужас и съвсем леко облекчение любовта й не е несподелена. Едни от най-добре написаните сцени в книгата се отнасят именно към забранения романс между Джейс и Клеъри, който не може да просъществува дори и далеч от роднините и познатите им. 

 Опасността се приближава, а Валънтайн действа все по-агресивно и безскрупулно – избива долноземци и Мълчаливи братя, сдобил се е с две от трите Реликви на смъртните – Бокала и Меча, и изглежда нищо не може да го спре по пътя му към пълна власт над ловците на сенки. В бъркотията от кръв и сенки Клеъри се оказва единствената, която може да спре (или поне да забави) баща си да осъществи зловещия си план. Нейната нечувана дарба да създава руни, непознати на нефилимите досега, е ключът към избавление от армиите на Валънтайн. 

 Темпото в книгата не се забавя, а непрестанните битки я правят още по-динамична и пълна с екшън от „Град от кости”. В сюжетно отношение първата книга има предимство, защото е ясно доловимо как отговорите на въпросите се отлагат за третата книга, но в персонажен план „Град от пепел” определено е крачка пред „Град от кости” – наблюдаваме развитие във всеки един герой. След престоя си в затвора Джейс най-накрая е разбрал колко суров може да бъде животът и излиза от него по-зрял и по-земен. Макар и все още да действа прибързано и необмислено, Клеъри разсъждава трезво и взима правилните решения в точните моменти. Романът дава шанс на второстепенните герои да изпъкнат – Саймън с цялото страдание, което претърпя, върколакът Люк като водач на глутницата си и верен помощник на ловците в борбата им срещу Валънтайн, Алек и Изабел основно в личен план. 

 „Град от пепел” е достойно продължение на интригуващото начало на поредицата и всеки по-наблюдателен читател може да забележи загатванията, които авторката прави за все още неизяснените въпроси в книгата. 
Благодаря на издателство Ибис за тази прекрасна книга!

Коментари