Ревю на "Град от кости" от Касандра Клеър - книга първа от поредицата "Реликвите на смъртните"


  „Град от кости” е едно отлично въведение в света на нефилимите, което още от първите страници ни увлича и ни въвежда в историята, ставаме свидетели на развиващите се с мълниеносна скорост събития и не ни позволява да оставим книгата, докато не затворим и последната страница. Това е книга за всеки, който копнее да се откъсне от реалността или да се разнообрази от романи с мудно действие. Разлиствайки първите страници на книгата, не знаех какво да очаквам нататък, защото все още ме държаха напрежението и емоциите от другата поредица на авторката – „Адски устройства”. Сега определено не съжалявам, че дадох шанс и на „Реликвите на смъртните” – една поредица, в която няма един-единствен статичен момент, няма забавяне на събитията, героите са въвлечени в непрестанен водовъртеж от случки, а приятелството, любовта, лъжата и заблудата се преплитат и сливат в едно цяло. Предупреждение за спойлери!
 15-годишната нюйоркска тийнейджърка Клеъри Фрей привидно не се отличава от връстниците си – дребничка, червенокоса, търси развлечение на забранени от майка й места, понякога се вглъбява в себе си, а най-голямото й хоби е изобразителното изкуство. Тази нейна дарба се оказва ключова за ролята й в поредицата, защото една съдбоносна вечер Клеъри открива нов свят, който майка й Джослин е крила от нея цял живот – светът на сенките, нефилимите и долноземците. Момичето се запознава с ловците на сенки Джейс, Алек и Изабел, които я спасяват след нападение на демони в апартамента й и я отвеждат в нюйоркския Институт, където тя научава истината за произхода си. Майката на Клеъри, Джослин, години наред е изтривала паметта на дъщеря си с помощта на магьосника Магнус Бейн с надеждата да я предпази от рисковете, които крие нейното истинско потекло. Оттук нататък Клеъри е принудена възможно най-бързо да се адаптира към новата си среда, защото животът й никога вече няма да е същият – тя се оказва единствената, която може да открие откраднатия Бокал на смъртните, а баща й – ловец на сенки с изключително лоша слава сред нефилимите – би дал всичко, за да се домогне до него. 

 Съдбата на ловците на сенки от нюйоркския Институт се завърта все по-шеметно, защото в Ню Йорк и в тяхната родина Идрис съвсем не царят мир и разбирателство. Безскрупулният баща на Клеъри не се спира пред нищо, за да постигне целта си, а самата тя е все по-объркана заради неяснотите и неизвестните, с които е пълно миналото й. Ежедневието й съвсем излиза от релси, след като между нея и наперения и саркастичен Джейс започват да прехвърчат искри. Клеъри е силна и борбена героиня, остава спокойна и уравновесена въпреки обстоятелствата, макар и да не е чак толкова уверена в себе си, но определено знае как да оцелява. Събитията в книгата са представени през нейния поглед - тя вижда заобикалящия я свят през очите на художник и мечтае да пренесе всичко върху хартия, което в един момент се оказва съдбоносно за развитието на събитията нататък. 

 „Град от кости” е ударно начало на една вълнуваща поредица и силен дебют за Касандра Клеър, който отвежда читателя на пътешествие в задушения от смог Ню Йорк и го потапя в историята така, че накрая се заражда чувството, че Клеъри, Джейс, Саймън, Изабел и Алек са пред нас и пряко наблюдаваме техните прояви на смелост и емоционални преживявания. 
Благодаря на издателство Ибис за тази прекрасна книга!

Коментари