Ревю на "Сърца за разбиване" от Али Новак


Напоследък толкова се нуждаех от книга като „Сърца за разбиване”, че тя ми дойде точно навреме. Започнах я с изключително позитивна нагласа, от самото начало усещах колко ще ми хареса и четивото не ме разочарова – оказа се една изключително приятна и лека книга, която ме остави с топли и уютни чувства и ми създаде единствено положителни емоции. Бих я нарекла истински деликатес сред сладките книги – за разлика от повечето тийнейджърски романтични романи, „Сърца за разбиване” не се концентрира само върху връзката между двамата главни герои, а проследява в детайли развитието на отношенията им и  пречките, с които се сблъскват, за да бъдат заедно. Авторката ни поднася и случки от живота на главната героиня, които внасят екзотична нотка на горчивина сред сладостта и още повече я подсилват, когато всичко се нареди накрая.

Али Новак постига оптималния баланс между романтика и драма, книгата й е изградена в „златната среда” между радващите душата споделени моменти между главните герои и мигове на напрежение, тревога и борба със самия себе си да преодолееш страховете си. Влюбих се в стила й на писане – възможно най-добрият за този жанр книги, лек, ненатоварващ и ненатрапчив, сладък и приятен, изпълнен с хумор, прекрасен! Книгата прелива от младежка енергия, което я прави изключително освежаваща и зареждаща с положителни чувства, сигурна съм, че бодрият й тон може да накара всеки читател да се усмихва многократно и да се смее с глас на определени моменти. Със „Сърца за разбиване” в ръка времето минава неусетно, тя се чете изключително бързо и е идеалното лятно четиво. Може би най-доброто качество на книгата е, че може да ни накара да гледаме с по-позитивна и оптимистична нагласа на живота, дори и на сериозните проблеми, с които се сблъскваме – и това нерядко помага да ги преодолеем. 

„Сърца за разбиване” е роман със сравнително предвидим сюжет, но точно в това се състои част от очарованието й – след тежката „Живота, какъвто го познавахме” се нуждаех от разпускащо четиво, което да ме зарадва и да не ме натоварва, и точно това получих. Най-неочакваното за мен бяха няколкото малки, но изненадващи обрата, които служеха като „подправка” на историята и допълнителен щрих към увлекателността й, макар че обикновено не се характерни за този жанр – за мен се оказаха много приятна изненада и допринесоха за това, книгата да ми хареса толкова много. Действието в романа се развива доста бързо и динамично, държи вниманието на читателя ангажирано и го кара да иска да поглъща още и още от историята. „Сърца за разбиване” е малка на обем, но голяма на смисъл книжка, повдигаща теми за размисъл, които са познати на всеки тийнейджър. 

Четивото ни запознава с главната героиня Стела Самюълс и нейното семейство – брат й Дрю и сестра й Кара, познати като „тризнаците Самюълс”. От години тримата са неразделни и затова Стела преживява дълбока лична драма, когато сестра й Кара се разболява от рак. Една от засегнатите теми в книгата е силата да преодолееш себе си и страховете си и да гледаш с надежда напред към бъдещето, когато изглежда, че животът ти се срутва. Стела жертва цялото си лично време и възможността си за по-нататъшно развитие в името на времето, прекарано със сестра й, докато не идва време за 18-тия рожден ден на триото Самюълс. Стела и Дрю предприемат пътуване с цел да зарадват Кара, на което ще се срещнат за първи път със световноизвестната група „Хартбрейкърс”, която Кара обожава, а Стела не понася. Без да подозира, докато си купува кафе, главната героиня се запознава с водещия вокалист на групата – убийствено чаровния Оливър Пери, и между двамата веднага прехвърчат искри. Оттук нататък животът на Стела се превръща във влакче от емоции – тя получава мечтаната си работа и започва да пътува с „Хартбрейкърс”, постепенно преодолявайки неприязънта си към музиката им, сприятелявайки се с четирите момчета и непрекъснато изпитвайки угризения, че е избрала личното си щастие пред това на сестра си. 

Хареса ми много, че любовта между Оливър и Стела не беше непрекъснато под светлината на прожекторите, а напротив – авторката даде време на героите си да се опознаят, проследих внимателно развитието на отношенията им и възникналите между тях чувства бяха най-естественото, което можеше да им се случи, защото Оливър и Стела си приличаха повече, отколкото подозирах в началото. Тревогите на момичето за болестта на сестра й също бяха оставени на заден план и представляваха по-скоро сюжетна подлиния, което беше най-подходящото решение за книгата – ако Али Новак им бе обърнала повече внимание, четивото щеше да стане доста по-тежко и щеше да изгуби част от очарованието си. „Сърца за разбиване” ме изненада и дори надмина очакванията ми, защото чрез енергия и хумор разкрива трудностите в живота на младите хора, които тепърва трябва да планират бъдещето си и – в случая на Стела – да се грижат за свой обичан човек, който е болен. Книгата описва смелостта да прескочиш бариерата, която страховете ти поставят, да преследваш мечтите си и да се отърсиш от предразсъдъците, за да дадеш шанс на нещо ново. 

Направи ми впечатление, че Стела преживя значително израстване от началото до края на книгата – накрая тя беше смела, свободна, разгърнала затвореното си в обвивка на притеснения и съмнение истинско Аз. Тя е героиня, която бих се радвала да познавам в истинския живот, защото е изключително естествена, щура, не се страхува да каже какво мисли, отзивчива, винаги готова да помогне, симпатична и със страхотно чувство за хумор. Възхитих се на куража й да предприеме „пътуването към себе си”, заминавайки на турне с „Хартбрейкърс”, за да опознае приоритетите си, да превъзмогне несигурността и съмнението в себе си и да превърне любимото си хоби – фотографията, в професионална реализация. Близначката й Кара е борбена, силна, но и чувствителна, а брат й Дрю е приятен персонаж, който обаче не бе толкова разгърнат, колкото ми се искаше. Изключително интересно бе да наблюдавам взаимоотношенията между тризнаците, защото чрез тях авторката наблягаше на факта, че семейството винаги е на първо място. Оливър пък е истински сладур, мил, очарователен и забавен, готов да поема рискове, типичното добро момче под маската на сваляч, за когото бих искала да чета още, защото ми се струва, че има още потенциал като персонаж, който може да покаже. Допадна ми, че образите на момчетата от групата не бяха стереотипни, а оригинални и изненадващо добре изградени за второстепенни персонажи – забавният Зандър, добродушният и притежаващ пиперливо чувство за хумор Джей Джей и може би любимият ми герой в цялата книга –мълчаливият и срамежлив Алек, който крие неподозирана мъдрост за младата си възраст зад фасадата на интровертно и затворено момче. Той е истински приятел, който бе готов винаги да изслуша Стела и да й помогне със съвет. 

Изкуството играеше голяма роля в „Сърца за разбиване” и я правеше още по-слънчева и красива – преплетени в едно, музиката и фотографията породиха симбиозата между Стела и „Хартбрейкърс” и бяха ключов фактор при взимането на кардиналните решения на главната героиня. Изключително ми хареса, че авторката обръща внимание на толкова специално хоби като фотографията, а именно изкуството да запечаташ енергията на момента на снимка. Това бе вдъхновението и бягството на Стела от реалността, както за момчетата от „Хартбрейкърс” бе музиката. Усещането, че главните герои са хора на изкуството, лъхаше от страниците и ме изпълваше с радостни чувства, приближаваше персонажите до моя начин на мислене и правеше атмосферата на книгата още по-приятна. 

„Сърца за разбиване” е книга за всеки тийнейджър, идеална за плажа или пък за дъждовен летен следобед, защото е една от книгите, които действат като топла прегръдка и оставят приятното усещане за уют. Тя поднася по фин и елегантно загатнат начин темите за първата любов, съчетана с истинското навлизане в живота, търсенето на себе си и куража да надскочиш опасенията си и да се гмурнеш в неизвестното, което би могло да донесе повече приключения и приятни преживявания, отколкото очакваме. Историята на Стела, Оливър, „Хартбрейкърс”, Дрю и Кара ме плени толкова, че не исках да свършва, не исках да оставя книгата и копнеех да почета още за тях. Обмислях да дам на книгата 4 от 5 звезди, но краят ме направи толкова щастлива и рееща се в облаците, всичко се нареди по толкова невероятен начин, а четивото толкова перфектно запечатва усещането да си влюбен, че не можех да не й дам 5 от 5 звезди. 

Сърдечно благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност да прочета книгата!

Коментари

  1. В момента я чета и е толкова прекрасна и сладка. ♥ Написала си много хубаво ревю. ^.^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много! :* Сигурна съм, че мнооого ще ти хареса! Може би е любимата ми книга от жанра тийн романтика. ♥

      Изтриване
  2. Толкова завладяваща!Мился, че на всяка тийнейджърка би й харесала.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар